Barion Pixel

Az 5 legdurvább hiba, amit a közép szintű töri érettségire készülők elkövetnek

A közép szintű töri érettségire nagyon különbözőképpen lehet készülni, és egyáltalán nem mindegy, hogyan teszed. Láttam már olyat, hogy valaki nagy erőket fektetett a készülésbe, és gyenge eredményt ért el, és találkoztam olyan vizsgázóval is, aki kevesebb energiát tett bele, mégis szép eredménnyel vizsgázott. Nézzük meg, milyen hibákat lehet elkövetni a készülés során!

Nem tanulsz eleget

Na de mennyi az elég? Egy átlagos memóriával rendelkező diáknak heti két óra plusz tanulást igényel – azon kívül, hogy készül a szokásos töri órákra is. Legalábbis, ha az a cél, hogy 80% feletti közép szintű töri érettségit tegyél. Tudom, hogy mellette még érettségizel három-négy másik tárgyból is, de az alapos tudásra, ami kiállja az érettségi izgalmának próbáját is, ennyi kell.

Azt gondolod, hogy az adatokat nem kell megtanulni

Nagyon sokan azt hiszik, bőven elég, ha a forrásokból kiolvassák a válaszokat, az esszénél pedig leírják, amit a forrásban találtak. Nos, ez az 50%-hoz lehet, hogy elég. Talán még ahhoz sem. Igenis ismerni kell a legfontosabb évszámokat, eseményeket, neveket (ez utóbbiakat le kell tudni írni helyesen, különben nem jár érte pont!). Ráadásul a 2017-es érettségi óta már nem használhatsz olyan atlaszt sem, amiben évszámok vannak. Szóval popsit letenni, és évszám memorizálás indul!

Sokat tanulsz, de nem elég hatékonyan

Rengeteg szorgalmas diák valóban leül, és tanulni próbál, de elkalandozik a figyelme. Jön egy sms, egy facebook üzenet, és elröppen négy-öt óra, miközben két üzenetváltás között valóban megpróbált tanulni. Ez nem tanulás! Kapcsolj ki minden kütyüt, zárd magadra az ajtót, és koncentrálj!

Nem gyakorlod az írásbeli feladatokat

Sajnos a legtöbb iskolai alapórán egyáltalán nem marad idő arra, hogy begyakoroljátok az írásbeli feladatokat, sőt az esszéírást sem tanítja meg a tanár. Ebben az esetben két dolgot tehetsz: vagy nekilátsz magad, és letöltöd a netről az előző évi feladatokat megoldókulccsal együtt, veszel pár könyvet, és abból megpróbálsz rájönni, hogyan is kell esszét írni, vagy eljársz magántanárhoz, ahol reménykedsz abban, hogy ezt megtanítják neked. Sajnos nagyon nem mindegy, milyen tanárra találsz. Lehetséges, hogy nem a jó technikát sajátítod el tőlük. Ha szeretnéd a tényleg jó módszert megtanulni, nézd végig a Közép töri ABC videóit, amelyekben megtanítlak forrást elemezni és esszét írni!

Későn kezded a felkészülést

A legtöbb diák a januári érettségi jelentkezés időpontjáig halogatja a tanulást. A közép szintű töri érettségire még ekkor is remekül fel lehet készülni, ha tényleg beleteszed az idődet, energiádat. Sajnos vannak olyan diákok is, akik úgy gondolják, hogy elég áprilisban elkezdeni készülni a töri vizsgára. Nos, ez így nem lesz más mint egy őrült kapkodás, és egészen biztos, hogy az írásbelire nem fog tudni alaposan felkészülni ez a vizsgázó. Az eredmény pedig az lesz, hogy az érettségi szünetben fog idegeskedni azon, hogyan javítsa ki a gyenge írásbeli eredményét a szóbelin.

Ha nem szeretnéd elkövetni ezeket a hibákat, akkor tanulj velem! A Pontszámmaximalizáló csomag segítségével egyszerre kapsz nagyon alapos tárgyi tudást, és megtanítlak esszét írni és forrást elemezni!

KATTINTS A LINKRE!

Készülj ONLINE  az emelt töri érettségire!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb történelmi érdekességeket olvashatsz!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!