Barion Pixel

Az 5 leggyakoribb hiba a töri esszében

Azt tapasztalom, hogy hiába mondom el a diákoknak újra meg újra, hogyan kell esszét írni, nincs sok haszna. Ha viszont azt kezdem el mondani, hogy milyen hibát követnek el a legtöbben az esszéírás során, ugrásszerűen javul a teljesítményük. Nézzük akkor az 5 leggyakoribb hibát!

 

1. Nem csinál semmit a forrásokkal

 

A legtöbb diákot nem tanítják meg arra, hogy a forrásokat elemezni kell az esszéírás során. MINDET! Kivétel nélkül! A leggyakoribb hiba ezzel kapcsolatban, hogy a vizsgázó a világon semmit nem csinál a forrásokkal, mintha ott sem lennének. Vagy csak szemezget belőlük, ami tetszik neki, arról ír valamit.

A jó megoldás, hogy következetesen végigmegyünk az összes forráson, és mindegyikről írunk két dolgot: 1) leírod a saját szavaiddal, mit láttál, olvastál a forrásban 2) abból levonsz valamilyen következtetést.

Figyelem! Nem forráselemzés, ha csak utalsz a forrásra.

Például: a második forrásban látjuk a táblázatban a népesség számának alakulását.

Ezzel még semmit nem mondtál a forrásról! Egészen pontosan le kell írni, hogy mit olvasol ki az adatokból.

Például: Ahogy a második forrásban látjuk, a népesség száma a duplájára emelkedett a 19. század folyamán.

Ha nem túl sokat tudsz a témáról, de legalább a forrásokat elemzed a fenti módon, már egy csomó pontot nyerhetsz!

 

2. Eseménytörténetet mesél az összefüggések helyett

 

Nagyon gyakori hiba, hogy a vizsgázó azt hiszi, hogy részletesen el kell mesélni a történteket. Például a római köztársaság válsága kapcsán hosszan ír Caesar hadjáratairól, arról, hogyan jutott hatalomra. Ez teljesen fölösleges! Nem az eseménytörténetre vagyunk kíváncsiak az érettségin, hanem arra, hogy látod-e a nagyobb összefüggéseket. Például azt, hogy a köztársaság válsága idején felértékelődött a hadsereg szerepe, és Caesar kiépített egy hűséges, őt tűzön-vízen át követő hadsereget, és rájuk, meg a nép rokonszenvére támaszkodva szerezte meg a hatalmat. Erre a megállapításra jár pont, az eseménytörténetre sajnos semmi, vagy csak nagyon kevés.

 

3. Nem figyel arra, mit kér a feladat

 

Gyakran előfordul az is, hogy a diák nem figyel arra, mit kér a feladat, és teljesen vagy részben másról ír. Vannak, akik azt gondolják, ha nagyjából a témáról szól az esszéjük, akkor is kapnak pontot. Ez sajnos nem így van. Hiába írja valaki tele a sorokat, nem kap pontot, ha nem a konkrét feladatról ír!

Ha például az a feladat, hogy mutasd be Ausztria és Magyarország viszonyának alakulását 1848-ban, és te a forradalom, szabadságharc eseménytörténetét ismerteted, nem fogsz pontot kapni egyáltalán! Nulla pontos lesz az esszéd, hiába írtad tele a kipontozott sorokat!

Az is gyakori hiba, hogy a vizsgázó nem figyel a feladatban megadott korszakhatárokra. Az előző példánál maradva az esszéje felében már az 1849-es eseményekről ír. Sajnos arra a részre sem fog egyetlen pontot sem kapni!

A lényeg! Nagyon alaposan olvasd el a feladatot, és csakis, kizárólag arról írj, amit ott kérnek!

 

4. Nem helyezi el térben és időben az eseményeket

 

Ezt a legkönnyebb kihagyni, pedig azzal is pontokat veszítesz, ha nem nevezed meg az adott országot, régiót, és nem határozod meg pontosan az időbeli kereteket.

Arra szoktam trenírozni a diákjaimat, hogy a nyitó mondatuk legyen ez, és akkor biztosan nem marad ki. Ezzel megspórolják maguknak azt a kínlódást is, hogy hogyan kezdjék el az esszét.

 

5. Nem figyel a helyesírásra, nyelvhelyességre

 

Sokan nem tudják, hogy a töri esszében pontokat veszítenek, ha rossz helyesírással írnak, vagy ha stilisztikai, nyelvhelyességi hiba van a szövegükben. Most már szerencsére kevesebb pontot lehet ezzel veszíteni, de még mindig számít a jó helyesírás és nyelvi megformáltság.

A kedven nyelvhelyességi hibám: „a magyarok kikaptak a töröktől Mohácsnál”. A foci csapatod valóban kikapott a meccsen, de a csatát elvesztettük.

A helyesírási hibák lehetősége végtelen! Ha tényleg fontos neked minden egyes pont, akkor azt javaslom, hogy miután megírtad az esszét, sétálj majd ki a tanári asztalhoz a helyesírási szótárért, és ellenőrizd legalább a tulajdonneveket! (Minden vizsgateremben lennie kell helyesírási szótárnak!)

Már egyetlen súlyos helyesírási hibáért is pontot kell levonnunk! Súlyos hibának számít, ha például nem jól írod le Rákóczi, Thököly, Caesar nevét, ha rosszul írod az igekötős igéket (leakarta győzni helyett le akarta győzni), ha a népneveket nagybetűvel írod (Szovjet helyette szovjet). Érdemes ezekre odafigyelni!

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL  a töri érettségire! 70 KIDOLGOZOTT TÉTELT IS KAPSZ!

Készülj ONLINE AZ EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE vizsgáztató tanárral!

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!