Barion Pixel

Így hozd ki a legtöbbet a szóbeli töri érettségiből!

 

Nagyon sokan rettegnek a töri szóbeli érettségitől, mert nem érzik biztosnak a tudásukat, vagy éppen rettenetesen izgulnak a vizsga előtt. Van azonban néhány egyszerű trükk, amelynek segítségével a legtöbbet hozhatod ki a szóbeli feleletedből.

Aludd ki magad előtte!

Sajnos sokan az utolsó éjszaka akarják megtanulni a négy év tananyagát, átismételni az utolsó tételeket. Ennek a világon semmi értelme! Ha időben kezdted a felkészülést, akkor a szóbeli érettségi előtti éjszakát alvással töltheted. Tehát a legfontosabb tanácsom, kezdd el időben a tanulást!

Ha a vizsga előtti éjszaka nem alszol, rettenetesen fáradt leszel másnap, és még arra sem fogsz emlékezni, amit igazából tudnál. Hidd el, sok diákot láttam már fehér arccal, karikás szemekkel összeomlani a bizottság előtt. Ne csináld! Aludd ki magad, és másnap sokkal jobban fogsz teljesíteni!

Ne add vissza a tételt!

Ha kihúztad a tételt, és döbbenten tapasztalod, hogy ez valahogy kimaradt az életedből, még ne ess kétségbe! Ülj le a tétellel, keress egy történelem atlaszt, és kezdj el gondolkodni! Egyrészt vannak a tételedben források. Ha ezeket elemzed, összekaparod a témáról szerzett ismereteidet, akkor már nagy eséllyel át is mentél, főleg közép szinten.

Ha nem akkor a vizsgabizottság még mindig dönthet úgy, hogy új tételt húzat veled, és új eséllyel indulhatsz. Nem érdemes elsőre visszaadni, mert lehet, hogy ott és akkor úgy érzed, hogy semmit nem tudsz a témáról, de ha leülsz, lenyugszol, meglepő tudásmorzsák bukkanhatnak a felszínre.

Elemezd a forrásokat!

A töri szóbeli érettségin is érvényesek azok a szabályok, amelyek az írásbeli vizsgán: elemezd az összes forrást! Függetlenül attól, hogy szöveg, kép, térkép, diagram, táblázat, MINDEGYIKET elemezned kell! Készíts vázlatot, és a saját szavaiddal írd le, hogy mit tartalmaz a forrás, és vonj le belőle valamiféle következtetést! Ne feledkezz meg erről, mert ez adja a pontszámaid harmadát!

Ha jófej a vizsgáztató, akkor a feleleted végén még rákérdez néhány forrásra, és megpróbál belőled hasznos információkat kicsikarni. Tehát amikor a végén kérdezősködik a vizsgáztató, akkor koncentrálj nagyon, mert még pontokat gyűjthetsz!

Legyél magabiztos, de ne nagyképű!

Meggyőződésem, hogy a töri szóbeli érettségi pontszámának legalább 20%-t az adja, hogy a vizsgázó mennyire határozott és magabiztos. Hiába van valakinek hatalmas tudása, ha azt félénken, halkan, lehajtott fejjel suttogja el a vizsgabizottság előtt, nem kap annyi pontot, amennyit megérdemelne. Éppen ezért fontos, hogy amikor felelsz, tartsd magad előtt nyugodtan a vázlatodat, de nézz a vizsgáztató szemébe, és hangosan, határozottan add elő a tudásodat!

A másik véglettől is érdemes azonban tartózkodni. Vannak diákok, akik éppen a magabiztosságukkal akarják palástolni a tudásbeli hiányosságaikat. Csakhogy a vizsgáztatók se most jöttek le a falvédőről, és pontosan tudják, hogy éppen porhintés zajlik. Vannak, akik ettől teljesen dühbe jönnek, és alaposan le fognak pontozni.

Azt javaslom, hogy legyél tehát magabiztos, de ne nagyképű! És semmi esetre se vitatkozz a vizsgáztatóval!

Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a töri szóbeli érettségidből, nézd meg a videós tananyagokat!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb történelmi érdekességeket olvashatsz!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!