Barion Pixel

Így tanulj a leghatékonyabban a töri érettségire!

Sajnos sokan tényleg keményen tanulnak a töri érettségire, mégsem érik el azt az eredményt, amire számítanak. Mégpedig azért, mert nem hatékonyan tanulnak.

Sajnos láttam már sokat tanuló diákot nagyon gyengén teljesíteni az érettségin. Ők azok, akik egy gyenge felelet után sírva fakadnak, és azt mondják: „de hát én egész délután ezt tanultam”. Amikor megkérdezem tőlük, hogyan csinálták, akkor kiderül, hogy tényleg egész délután ültek a töri könyv felett, de közben cseteltek, zenét hallgattak, megnéztek egy-két videót.

Ugye, érthető, hogy hol követték el a hibát? Nem voltak hatékonyak, és azt gondolták, hogy tényleg tanultak. Pedig szó sem volt hatékony tanulásról. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, akkor lényegesen lerövidítheted a tanulásra szánt idődet, és valódi tudásra is szert tehetsz.

Teremts nyugodt környezetet, és kapcsold ki a telefonodat!

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk tanulni, csendre, nyugalomra van szükség, és arra, hogy a lehető legkevesebb inger zavarjon meg minket. Tudom, hogy erre most azt mondod, hogy te remekül tudsz egyszerre tanulni, zenét hallgatni és a barátaiddal csetelni, miközben még a törit is megtanulod. Kérlek, legalább egyszer próbáld ki, amit javaslok, és nézd meg, hogy mennyivel gyorsabban végzel, ha követed a tanácsaimat!

Tehát csendes, nyugodt szoba, ahol ülve (nem fekve!) tanulsz. Senki nem nyit be hozzád 5 percenként, és a telefonodat elhelyezted egy másik helyiségben, hogy még véletlenül se zavarjon meg a pityogása.

Olvass alaposan, figyelmesen!

Ha úgy olvasod a törikönyvedet, ahogy a regényeket szoktad, akkor nem jól csinálod. Ha csak átfutod egyszer-kétszer a leckéket, és azt gondolod, hogy ezzel meg is tanultad az anyagot, akkor becsapod magadat. Persze, másodszori olvasásra már ismerős lesz néhány adat, de ez még nem jelenti azt, hogy fel is tudod idézni a neveket, évszámokat, vagy sorrendben el tudod mondani az eseményeket. Olvasd lassan, próbáld megérteni és memorizálni azt, amit olvasol.

Olvasd el a forrásokat, nézd meg a térképet is!

Ezeket a szerzők nem azért tették a könyvbe, mert így szebb és színesebb a végeredmény, hanem azért, mert az érettségi a források elemzésén alapul. Ha nem tanulmányozod a forrásokat, nem válaszolod meg a hozzá kapcsolódó kérdéseket, akkor csak félmunkát végzel.

Ne jegyzeteld ki a tankönyvet!

Sokan azt gondolják, hogy az a tanulás, ha kijegyzetelik a tankönyvet, és azt tanulják meg. Sajnos attól, hogy kiírtad a legfontosabb gondolatokat, még nem tanultad meg a tananyagot! Ez a legtöbb esetben csak időveszteség: felesleges, időrabló tevékenység.

Mondd fel a leckét hangosan!

Tudom, ez roppant fárasztó és időigényes. De igazán ez a tanulás lelke. Ha ezt nem teszed, akkor valójában nem is tanulsz. A memorizálás egy adott információ többszöri elismétlését jelenti: addig kell újra és újra elmondanunk a tananyagot, amíg az nem rögzül a memóriában. Ráadásul, ha fel tudod mondani az anyagot, akkor nyugodtan állhatsz fel az asztal mellől, mert akkor valóban elsajátítottad a lényeget, és erre valószínűleg a felelet vagy vizsga során is képes leszel.

Ha arra van szükséged, hogy valaki újra elmagyarázza neked a tananyagot, és szeretnél azonnal tanulható tételeket kapni, kattints a videós leckékért!

Készülj ONLINE  az emelt töri érettségire!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!