Barion Pixel

Közép szintű töri érettségi pontozása

tori-erettsegi-pontozasa

Hány százaléktól van meg az ötös, és hány százaléktól a kettes? Ha 62%-os lett az írásbelim, még lehet ötösöm? Hány százalékot kell szereznem a szóbelin ahhoz, hogy átmenjek? Nézzük akkor a közép szintű töri érettségi pontozását!

Írásbeli és szóbeli érettségi pontozása

 

A teljes történelem érettségiért 150 pont jár a következő elosztásban:

Írásbeli érettségi: 100 pont

  • Rövid választ igénylő feladatok: 50 pont
  • Esszéfeladatok (1 rövid + 1 hosszú esszé) 50 pont

Szóbeli érettségi: 50 pont

 

Pontok és jegyek

 

A közép szintű töri érettségin a ketteshez legalább 25%-ot, tehát legalább 38 pontot kell elérni összesen az írásbeli és a szóbeli vizsgán. Fontos szempont az is, hogy a ketteshez az írásbelin és a szóbelin is külön-külön legalább 12%-ot el kell érni. Vagyis az írásbelin legalább 12 pontot, a szóbelin legalább 6 pontot. Vagyis hiába van 45 pontod az írásbelin, ha a szóbelin nem érsz el legalább 6 pontot, akkor megbuktál a töri érettségin.

A jegyek és a százalékok viszony a következőképpen alakul:

5-ös jár: 80-100%-ig

4-es: 60-79%

3-as: 40-59%

2-es: 25-39%

1-es 0-24%

 

A töri írásbeli feladatok pontozása

 

A töri írásbeli érettségi első felében ún. rövid választ igénylő feladatokat oldanak meg a diákok. Összesen 12 ilyen feladat van időrendi sorrendben, és ezért összesen 50 pontot kaphatsz. Sokan azt hiszik, hogy ehhez elegendő az, ha majd a forrásokból és a töri atlaszból kiolvassák a válaszokat. Sajnos ez nem így van, saját tudás is kell ahhoz, hogy ezt meg tudd oldani.

A feladatlap második részében négy esszélehetőség közül választhatnak. A rövid esszé 17 pontot, a hosszú esszé 33 pontot ér. A hosszú esszé ér tehát a legtöbb pontot az egész feladatlapban, erre érdemes nagyon alaposan felkészülni. A hosszú esszéket mindig magyar témából adják.

 

Az esszéket 5 szempont szerint pontozzák:

 

1) Feladatmegértés: azt nézik, hogy valóban a megadott feladatról írtál-e. Vagyis nincs helye a mellébeszélésnek.

2) Tájékozódás térben és időben: pontosan rögzíteni kell az adott korszak határait, és meg kell nevezni az adott országot, esetleg városokat, tájegységeket.

3) Kommunikáció, szaknyelv alkalmazása: azt pontozzák, hogy használtad-e, és jól használtad-e az adott témához tartozó fogalmakat. Itt vonnak le pontot akkor is, ha nyelvhelyességi vagy helyesírási hibát követsz el.

4) Ismeretszerzés, a források használata: akkor jár érte maximum pontszám, ha minden forrást elemeztél.

5) Eseményeket alakító tényezők feltárása: erre jár a legtöbb pont, itt a saját tudásodra kíváncsiak, és arra, hogy mennyire látod át az összefüggéseket.

Arról, hogy hogyan írj meg egy jó töri esszét, itt olvashatsz: A jó töri esszé 5 titka

 

A szóbeli töri érettségi pontozása

 

A közép szintű töri szóbeli érettségin összesen 50 pontot érhetsz el. A felelet értékelésének szempontjai ugyanazok, mint az esszé értékelésének esetében. Itt is kell elemezni a forrásokat, és pontozzák azt, hogy mennyire fejezed ki magad helyesen, gördülékenyen. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan hozd ki a legtöbbet a szóbeli feleletedből, kattints a linkre: Így hozd ki a legtöbbet a szóbeli töri érettségiből!

Készülj velem töri érettségire videós leckék segítségével!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb történelmi érdekességeket olvashatsz!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!