Barion Pixel

Töri tanulási tippek karantén idejére. Így tanulj gyorsan és hatékonyan egyedül!

Hogyan tanuljam meg otthon egyedül az új töri tananyagot? Hogyan és mit ismételjek? Ki készít fel az érettségire? Ezek a kérdések fogalmazódnak meg a legtöbb érettségire készülő diákban. Íme, néhány töri tanulási tipp karantén idejére.

Az iskolák bezárása valóban nagyon megnehezíti az érettségire készülő diákok életét. A hagyományos tanulási formák helyett most mindenkinek magának kell kialakítania az önálló tanulási formáit. De hogyan csináljam? – kérdezi a legtöbb diák. Mutatok néhány töri tanulási tippet karantén idejére.

 

1. Vállalj felelősséget a saját tanulásodért!

 

A tanulás első számú megnehezítője, hogy most eltűnt a szokásos napirended, és lehet, hogy azt érzed, hogy korlátlan idő szakadt rád. Pedig ez csak illúzió. Ha nem vagy elég fegyelmezett, úgy telnek majd el ezek a hetek, hónapok, hogy netezel, filmeket nézel, csetelsz a barátaiddal, és egyszer csak azon kapod magad, hogy itt az érettségi, te pedig nem készültél fel rá, mert a szüleid nógatásán kívül semmi nem kényszerített erre.

Az igazi érettség jele, hogy most akkor is felelősséget vállalsz a saját készülésedért, ha sem az iskola, sem a szüleid nem kényszerítenek erre. Valójában már tényleg a saját céljaidért küzdesz, ha tényleg „érett” vagy, akkor igazán odateszed magad, és a napjaidat valóban az érettségire való felkészüléssel töltöd.

 

2. Készíts napirendet!

 

Hogy ne folyjon ki a kezedből az idő, készíts egy reális napirendet! Alakíts ki egy valóban követhető rutint, mert ez biztonságot fog adni ezekben a stresszes hetekben. A rutin abban is segít, hogy nem állsz neki gondolkodni azon, hogy most van-e kedved tanulni, vagy sem, hanem nekiállsz, mert ezt határoztad el korábban. Még akkor is tanulni fogsz, ha éppen semmi kedved hozzá, és odakint hétágra süt a nap.

A napirendedbe feltétlenül iktass be 45 -60 percenként egy-egy 10 perces szünetet! Ekkor állj fel, menj ki a szobádból, mozgasd át magad, majd 10 perc után ülj vissza tanulni akkor is, ha ehhez semmi kedved! Ne feledkezz meg arról, hogy naponta legalább fél-egy órát szánj arra, hogy valamilyen formában mozogj! Akár bent a szobában, akár az udvaron, nagyon fontos, hogy átmozgasd a tested, hiszen ettől jobban fog majd az agyad is.

 

3. Készíts tanulási tervet!

 

Készíts tanulási tervet a töri érettségihez! Gondold végig, hogy mennyi új anyagot kell még megtanulnod a 12-es tankönyvből, és oszd be a hátra lévő hetekre! Gondold át azt is, hol tartasz most az ismétlésben, és a maradék tananyagot szintén oszd el! Készíts egy táblázatot, amelybe beírod, hogy melyik napon mit kell megtanulnod! Ha napi adagokra osztod fel a tanulnivalót, átláthatóvá, megvalósíthatóvá válik az, ami egyébként megtanulhatatlannak tűnik.

 

4. Iktasd ki a zavaró tényezőket!

 

Ahhoz, hogy nyugodtan tudj tanulni, iktass ki minden zavaró tényezőt! Kezdd a mobiloddal! Halkítsd le, kapcsold ki, és vidd ki a szobádból, ahol tanulsz! Ha nem így teszel, akkor folyton nézegetni fogod, ha pittyen egyet, és ezzel megszakítod a tanulási folyamatot.

 

5. Kezdd azzal, ami a legnehezebb!

 

A napi tanulást kezdd azzal a tananyaggal, amit a legnehezebbnek érzel, vagy amit a leginkább utálsz. Ha frissen, energiával telve a nap elején végzel a nehezével, könnyebb lesz a napod hátra lévő része, nem fog nyomasztani, rossz kedvűvé tenni, hogy az utált rész még hátra van.

 

6. Új anyagok megtanulása

 

Bizonyára még egy csomó új, 12-es tananyagot egyedül kell megtanulnod. Ha szerencsés vagy, a szaktanárod segít neked ebben online órákkal. Ha teljesen magadra vagy utalva, akkor sem kell kétségbe esned.

Nagyon sok ingyenes tananyag került most fel a netre. Ennek két óriási veszélye van: 1) tanulás helyett azzal töltöd az időd, hogy ezeket keresgéled, 2) megnézel néhányat, amelyeknek nagy része köszönőviszonyban sincs a gimnáziumi tananyaggal, és azt hiszed, hogy egy ilyen videó megnézésével már meg is tanultad az anyagot.

Egy tananyagot akkor tanultál meg alaposan, ha azt a saját szavaiddal el tudod mondani, és az adatokat (évszámok, nevek, fogalmak, helyszínek) is mennek fejből. Sokan átolvassák a tankönyvi leckét egyszer-kétszer, és azt hiszik, hogy már tudják is. A legtöbb esetben képtelenek részletekbe menően elmondani, hogy mit olvastak.

Tehát azt javaslom, hogy videók nézése helyett tedd le magad a tankönyv mellé. olvasd át egyszer az egész leckét, húzd alá a legfontosabb adatokat, és koncentrálj az összefüggésekre. Második körben pedig bekezdésenként olvasd el, és mondd fel hangosan, hogy mit olvastál! Majd a végén az egész leckét mondd el a saját szavaiddal! Ha ezzel megvagy, és még van kedved, időd videót nézni, tedd meg!

Ha akarsz, készíts egy nagyon rövid, 5-6 pontból álló vázlatot, ami segít átlátni a lecke lényegét. DE! Semmi esetre ne jegyzeteld ki a tananyagot!!!!! Ezzel rengeteg időd elmegy, és ettől még nem fogod megtanulni! Ráadásul az is előfordulhat, hogy fontos információkat kifelejtesz, és úgy tanulod meg a leckét.

Az új leckék megtanulása során feltétlenül használd a töri atlaszodat! Keresd meg a térképen azokat a földrajzi neveket, amelyek a leckében szerepelnek! Nagyon fontos, hogy olvasd el a lap szélén található forrásokat is, hiszen az érettségin ezekkel dolgod lesz, jobb, ha szokod a források nyelvezetét.

 

7. Ismétlés

 

Az érettségire ismételned is kell a korábbi évek anyagait. Haladj időrendben, mert így fognak összeállni a fejedben az eseményeket alakító tényezők, amelyekre az érettségin olyan nagy hangsúlyt fektetnek. Segíthet, ha minden leckéről készítesz egy rövid, gyorsan átlátható vázlatot, esetleg témakörönként kiírod a fontos évszámokat, és külön időt szentelsz arra, hogy ezeket memorizáld.

 

8. Érettségi feladatok gyakorlása

 

Elengedhetetlenül fontos, hogy gyakorolj írásbeli érettségi feladatokat! Egyszerűen muszáj megtanulnod forrást elemezni, hogy jól sikerüljön az érettségid. Azt javaslom, hogy a korábbi évek érettségi feladatain gyakorolj, ne gyakorlókönyvekből vagy ilyen-olyan összeállított online feladatokon. A korábbi évek érettségi feladatai a mérvadóak, ezeket a típusokat érdemes jól begyakorolni, ráadásul minden esetben megtalálod a megoldókulcsot is.

Ha emelt szintű érettségire készülsz, még mindig nem késő az írásbeli felkészítőm segítségével begyakorolni az esszéírást, amit ki is javítok neked.

Az idei szóbeli témaköröket pedig részletesen, alaposan ki is dolgoztam.

Ha a 12-es tananyag elsajátításához vagy ismétléshez keresel videókat, nézd meg az általam elkészített videókat! A tankönyvi leckéket magyarázom el, valóban a tankönyvek alapján – az összefüggésekre helyezve a hangsúlyt. Óriási előnye, hogy itt egy helyen találsz meg minden – érettségihez szükséges – tananyagot, nem kell a neten keresgetned órákat.

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!