Barion Pixel

Történelem érettségi évszámok tanulása gyorsan, hatékonyan

A történelem érettségi évszámok megtanulása minden diák rémálma. De vajon hogyan lehet ezeket minél gyorsabban, fájdalommentesen megtanulni?

Minden évszámot meg kell tanulni a történelem érettségire?

 

Attól függ, hogy közép vagy emelt szintű töri érettségire készülsz. Ha közép szintre készülsz, akkor legyen irányadó az, hogy megtanulod a tankönyvekben vastagon szedett évszámokat.

Ha emelt szintre készülsz, akkor viszont érdemes a lehető legtöbb évszámot tudni, hiszen a szóbelin bármire rákérdezhetnek. Minderről bővebben olvashatsz ebben a cikkben: Minden évszámot meg kell tanulnom? 

 

Az összefüggésekre figyelve tanulj!

 

Semmi értelme úgy évszámot tanulni, hogy magolsz, és megpróbálod összefüggések nélkül bebiflázni az eseményekhez tartozó évszámokat. Ez kínkeserves magolás, aminek egyáltalán semmi haszna.

Olvasd el először az adott tankönyvi leckét teljes egészében, értsd meg a legfontosabb eseményeket, összefüggéseket! A következő lépésben olvasd el bekezdésenként, és próbáld memorizálni a legfontosabb adatokat: neveket, helyeket és évszámokat. Ezután csukd be a könyvet, és mondd el a saját szavaiddal azt, amit olvastál! Ilyenkor derül ki, hogy csak azt hiszed, hogy tudod, az adatokra nem emlékszel pontosan. Nézd meg azt, amire nem emlékszel!

Menj végig így bekezdésenként az egész leckén, és amikor végeztél, mondd fel hangosan az egészet! Még így is előfordulhat, hogy nem fogsz emlékezni minden adatra pontosan. Sok diák azt hiszi, hogy ha egyszer-kétszer elolvassa a tananyagot, azzal már meg is tanulta, mert úgy érzi, hogy emlékszik mindenre. Mindig mondd fel hangosan a leckét, mert csakis azt a tananyagot tudod biztosan, amit fejből, a saját szavaiddal is el tudsz mondani!

Ennek két haszna van: 1) Fejlődik a szóbeli felelési készséged, egyre magabiztosabban fogsz szóban felelni. 2) Az összefüggésekbe ágyazva fogod megtanulni az évszámokat, nem kell többet magolnod.

 

Készíts évszám-listát!

 

Amikor egy-egy leckét megtanulsz, írd ki az évszámokat egy füzetbe, és írd mellé, hogy mi történt az adott évben! De ne azért készítsd el, hogy majd innen bemagolod! Ez a lista arra lesz jó, hogy a felelés előtt még gyorsan ellenőrizheted magadat, ismétlésként átpörgetheted az évszámokat. Nagyon jól fog jönni akkor is, amikor egy-egy témakörből dolgozatot írsz, vagy az érettségire készülsz – de ekkor is csak ismétlésre való!

Ne használj mások által készített listát, mert nem tudhatod, hogy az illető mennyire alapos és pontos! Legyen saját évszám-gyűjteményed!

Ha tutira akarsz menni, valakinek a kezébe nyomhatod a listát, és megkérheted, hogy kérdezzen ki.

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL a töri érettségire!

Készülj ONLINE az EMELT SZINTŰ TÖRTÉNELEM érettségire!

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!