Barion Pixel

Történelem érettségi követelmények 2024

A történelem érettségi követelményekkel kapcsolatban rengeteg kérdés vetődik fel az érettségizőkben. Mit kell tudni közép és emelt szinten? Mit hagyhatok ki a tananyagból? Nem elég csak jó szövegértési képességekkel rendelkezni? Ráadásul 2024-től az új Nemzeti Alaptanterv szerint fogtok vizsgázni. Mi változik?

2020-tól a diákok már az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) szerint tanultak, és 2024 májusában fognak először vizsgázni az új követelmények szerint.

Mi változik?

Az érettségi követelmények mindenképpen. A középszintű követelmények közé bekerültek olyan tananyagok, amelyeket eddig csak emelt szinten kértek, és az emelt követelmények közé bekerültek olyanok, amelyek idáig nem szerepeltek ott. Vagyis többet kell tudni az érettségire, mint eddig.

A vizsga menete, feladatai azonban egyáltalán nem változtak. Ugyanolyan típusú feladatok várnak rád, mint a korábbi években.

Az írásbelin közép és emelt szinten is rövid választ igénylő, forráselemzős kérdésekre kell majd válaszolnod. Az írásbeli érettségi második felében pedig továbbra is esszét kell írni. 

Középszinten: egy rövid és egy hosszú esszét.

Emelt szinten: egy rövid, egy hosszú és egy komplex esszét Ez utóbbi esetben választhatsz, hogy a korszakokon átívelő feladatot választod, vagy összehasonlító esszét írsz.

Nézzük akkor a történelem érettségivel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket egyesével!

 

1. Mindent meg kell tanulni?

Aki közép szintre készül, annak nem. Van egy törzsanyag, amit viszont igen, részletesen, alaposan tudni kell az írásbelire és a szóbelire is. A közép és emelt szintű törzsanyagot ide kattintva nézheted meg. Ami itt nem szerepel, azt nyugodtan átugorhatod. Ha tutira akarsz menni, és kell a 100% közeli pontszám, a videós leckéim segítségével nagyon alaposan felkészülhetsz. Biztos lehetsz benne, hogy semmi fölöslegeset nem fogsz megtanulni, és abban is biztos lehetsz, hogy nem marad ki egyetlen lecke sem. Itt találod: videós leckék.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy aki emelt szintű töri érettségire készül, annak is tudnia kell-e a közép szintű anyagot. Igen, igen, igen! Ráadásul nagyon alaposan és részletesen. Plusz ezen felül mindazt, amit a tankönyvekben megtalálsz. Sokan kérdezik azt is, hogy emelt szintre mindent meg kell-e tanulni a tankönyvekből, esetleg mit hagyhatnak ki. Nos, semmit. Mindent meg kell tanulni, amit a tankönyvekben találsz, sőt sok esetben ez egyáltalán nem elég! Emelt szinten vannak olyan szóbeli témakörök, amiről a tankönyvben csak pár sort találsz, de a vizsgán 15-20 percet kellene beszélned az adott tételről. Vagyis ha emelt szintre készülsz, ne azon gondolkodj, hogy mit hagyj ki, hanem azon, honnan szerezd be a szükséges plusz információkat. Az emelt szintű online érettségi felkészítőmön megkapod a szükséges kiegészítő tananyagokat.

 

2. Minden évszámot meg kell tanulni?

 

Közép szinten természetesen nem, de van sok olyan alap évszám, amit tudni kell. Az írásbelin és a szóbelin is kaphatsz olyan kérdést, ahol fejből, azonnal tudni kell az adott évszámot. Megbízható támpont lehet, hogy a tankönyvekben a vastagon kiemelt évszámokat érdemes nagyon megtanulni.

Ha emelt szintre készülsz, akkor próbálj meg minél több évszámot nagyon alaposan megtanulni. Már nem használhattok kronológiát tartalmazó atlaszt, így csak arra támaszkodhatsz a vizsgán, amit memorizáltál korábban.

 

3. Nem elég az írásbelin, ha a forrást elemzem?

Lehet, hogy közép szinten elég a jó szövegértési képesség ahhoz, hogy ne  bukjál meg, bár az a tapasztalat, hogy aki erre gyúr, az általában nem rendelkezik megfelelő szövegértési képességgel… Tehát a válaszom az, hogy ne hagyatkozz arra, hogy majd csak kiolvasol valamit a forrásokból! Az képes helyesen használni a forrásokat, aki rendelkezik elegendő háttérismerettel.Emelt szinten pedig ez hatványozottan igaz.

 

4. Mást kell tudni a szóbelire, és mást az írásbelire?

Nem, a tananyag ugyanaz. A különbség csupán annyi, hogy a közép szintű történelem szóbelin a saját tanárod állítja össze a szóbeli tételsort, tehát egy kicsit szűkebb a tananyag, mint amit az írásbelire meg kell tanulni.

Emelt szinten minden év decemberének végén adják ki a központi témakör listát. Tehát a 2022-es emelt szintű szóbeli témakörök listáját 2021 decemberében fogják kiadni.

Fontos tudni, hogy ezek nagy, átfogó témakörök, amelyek gyakran egész tankönyvi fejezeteket fognak át. A vizsgán nem a kiadott témakörről kell beszélni általában, hanem az adott témakör egy részterületére vonatkozó feladatról. Ha például a témakörnek ez a címe: Az első világháború és következményei, ebből a következő tételek lehetségesek: a világháború előzményei, a szövetségesi rendszerek kialakulása, vagy Magyarország az első világháborúban, vagy a trianoni béke, esetleg az őszirózsás forradalom, vagy a Tanácsköztársaság. Láthatod tehát, hogy egy témakörből gyakran 4-6 tételvariáció is lehetséges. Ez mindig aznap, a vizsgán derül ki, hogy mi a konkrét, aznapi tételsor.

Vagyis emelt szinten a szóbeli témakörök szinte teljes egészében lefedik az írásbeli követelményeket.

Összességében véve azt gondolom, hogy a történelem érettségire igenis tanulni kell, akár közép, akár emelt szintre készülsz.

Készülj ONLINE, VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL  a közép és emelt szintű történelem érettségire!  

Készülj velem ONLINE az emelt szintű történelem érettségire!

2024-es érettségi követelmények

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!