Barion Pixel

Hogyan írj tökéletes komplex esszét a töri írásbelin?

Az emelt töri írásbelin a komplex esszére adható pontok érnek a legtöbbet, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ebből az esszétípusból. Nézzük a legfontosabb szabályokat!

 

Választhatsz két komplex esszé közül

 

A feladatlap készítői lehetőséget adnak neked arra, hogy válassz két lehetőség közül. Vagy korszakokon átívelő komplex esszét írsz, vagy összehasonlítót. Azt javaslom, hogy ne csak a cím alapján válassz, hanem olvasd el a feladatot és a kapott forrásokat is! A megadott források gyakran segítenek neked jó esszét írni akkor is, ha az adott nem a kedvenced. A lényeg tehát, hogy csak egy esszét kell megírnod!

 

1. Korszakokon átívelő esszé

 

Ha ezt a feladattípust választod, akkor azt várják tőled, hogy mutass be egy témát, ami több korszakon átível. Például a török-magyar küzdelmeket Nándorfehérvártól Buda elfoglalásáig, vagy a gyarmati világ felbomlását Kínában és Koreában a 19. század második felétől 1953-ig.

Ennél a feladattípusnál erre figyelj:

  • Nagyon fontos, hogy szigorúan tartsd magad a feladatban megadott szemponthoz, és ne kalandozz el! Például a törökös feladat esetében nem jár pont, ha Mátyás adófajtáiról vagy cseh hadjáratairól írsz. Ezzel csak a helyet veszed el más, pontot érő információk elől.
  • Haladj időrendben! Ha nem így teszel, akkor ezzel pontokat veszítesz.
  • Ne vessz el az eseménytörténetben! Törekedj arra, hogy a fontos összefüggéseket szedd össze! Nem jár plusz pont például arra, ha a törökös témánál 5-8 soron keresztül ecseteled a nándorfehérvári ostromot. Ezzel megint csak a sorokat pocsékolod.
  • Ne feledkezz meg arról, hogy ezúttal is elemezned kell az összes forrást, mert mindegyik forrás elemzésére 3-3 pont jár!

 

 

2. Összehasonlító komplex esszé

 

Ennél a feladattípusnál két kb. azonos időben zajló eseményt, folyamatot kell összehasonlítanod. Például a náci és a bolsevik ideológiát, vagy a Rákóczi-szabadságharc okait, körülményeit és lezárását az amerikai függetlenségi háborúval. Ehhez a feladat mindig ad neked legalább 5 szempontot.

 

Ennél a feladattípusnál erre figyelj!

  • A cél nem az, hogy egymás után bemutasd a két folyamatot, háborút vagy rendszert! A feladat az, hogy a megadott szempontokat egyesével vedd sorra, mondd el, amit ezzel kapcsolatban tudsz az egyik, majd másik eseményről, majd hasonlítsd össze legalább két szempont alapján!
  • Itt is nagyon lényeges, hogy minden forrást elemezz! Ezúttal segítenek neked a feladatlap készítői, és párba állítják a forrásokat. A feladat, hogy az egymás mellett lévő forrásokat elemezd, és hasonlítsd össze! Minden forráselemzésre 4 pontot kaphatsz: 1-1 pont jár pl. a náci és bolsevik ideológiák összehasonlítása esetén arra, hogy leírod, mit olvastál ki az egyik, és mit a másik forrásból, majd ezzel kapcsolatban két összehasonlítás állítást teszel. Kereshetsz hasonlóságot és különbséget is.
  • Figyelj arra, hogy a feladatban megadott szempontokon végigmenj, és mindegyikről írjál! Nem mindegyik szemponthoz tartozik forrás, itt a saját tudásodat kell használnod!
  • Kezd az esszédet azzal, hogy rögzíted a teret és az időt mindkét esemény esetén! Erre összesen 8 pont jár! Ha ezt kihagyod, ez elég lényeges pontveszteség, pedig olyan információ ez, amit egészen biztosan tudsz!

Ha a lehető legtöbb pontszámot ki akarod hozni a töri írásbelidből, nézd meg a PONTSZÁMNÖVELÉS PLUSZ TANULÁS NÉLKÜL videóit! Megmutatom, hogyan hozd ki a legtöbb pontot a jelenlegi tudásodból úgy, hogy megmutatom a forráselemzés, esszéírás legfontosabb szabályait. 

Az emelt töri érettségin alap, hogy sziklaszilárdan ismered a közép szintű tananyagot. Ha szükséged van tanári magyarázatra, nézd meg az érettségi felkészítő videókat! Ehhez nem kell előkészítőre vagy magántanárhoz járnod, bárhol, bármikor tudsz belőle tanulni!

Ha emelt töri érettségire készülsz, nézd meg, hogyan tudok segíteni neked a teljes felkészülésben!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!