Barion Pixel

A jó töri esszé 5 titka

A legtöbb érettségizőnek a töri esszé írása okozza a legtöbb gondot. Vagy azért, mert még soha nem írtak ilyet, és az érettségi előtt pár héttel kellene megtanulniuk, vagy azért, mert már írtak ilyet, úgy érezték, hogy jól sikerült, és a tanár mégis lepontozta a feladatukat.

Ahhoz, hogy jól sikerüljön egy töri esszé, meg kell tanulni néhány nagyon fontos alapszabályt. (Na meg persze tanulni se árt.) Nézzük a legfontosabb szabályokat!

1. Készíts vázlatot!

Mielőtt elkezdenéd megírni az esszét a feladatokat tartalmazó füzetben, célszerű egy vázlatot készíteni. Az esszének ki kell férnie a megadott sorban, ezért is fontos, hogy ne áthúzásokkal „fogyaszd” a drága sorokat, hanem tényleg tartalmas szöveggel töltsd ki. Tehát vázlat! Első körben érdemes összegyűjteni az adott témához tartozó legfontosabb 6-8 fogalmat, és figyelj arra, hogy ezeket majd építsd be az esszédbe!

2. Határozd meg a teret és az időt!

Legyen ez a nyitómondatod, és akkor biztosan nem feledkezel meg róla! A lehető legpontosabban határozd meg a korszakot és a teret! Ez különösen magyar témájú esszé esetén fontos, ahol nem lesz elég az, hogy leírod, hogy Magyarországon történtek az események. Add meg, hogy az adott korszakban az ország melyik birodalomnak vagy hatalmi tömbnek volt a része, esetleg konkrét tájegységeket, városokat is megnevezhetsz.

3. Elemezd a forrásokat!

Nagyon fontos, hogy az esszéírás során minden forrást elemezned kell! Mindegy, hogy szöveg, táblázat, térkép, fotó, karikatúra! Mindegyikről írnod kell!

Először is próbálj meg valamit kiolvasni a forrásból, majd ezt a saját szavaiddal írd le! Sok diáktól hallom, hogy a tanára azt mondja, hogy idézzen a szövegből. Ennek semmi értelme, nem jár érte pont! A lényeg, hogy a saját szavaiddal maximum egy mondatban írd le a forrás lényegét! Majd ebből vonj le valamiféle következtetést! Így jár egy-egy forrás elemzéséért maximum pont. Ha szeretnél ennél részletesebb információkat kapni a forráselemzésről, nézd meg a Pontszámnövelés Plusz Tanulás Nélkül csomagot,  ahol ezt részletesen, példákon keresztül elmagyarázom.

4. Gyűjtsd össze az eseményeket alakító tényezőket!

Sokan azt hiszik, hogy elég a forrásokat elemezni, és azzal meg is van az esszé. Ez óriási tévedés! A pontszám felét az adja, hogy a saját tudásodból is hozzáteszel. Méghozzá a legfontosabb összefüggéseket kell leírnod. A cél tehát nem az, hogy a történéseket ismertesd, hanem az összefüggések összegyűjtése a lényeg! Ehhez viszont kell a saját tudás. Ha itt hiányosak az ismereteid, nézd meg a videós leckéket!

5. Ellenőrizd a nyelvhelyességet és a helyesírást!

Sokan veszítenek azzal pontot, hogy pongyolán fogalmaznak, vagy éppen gyalázatos helyesírással írnak. Nagyon fontos, hogy mielőtt beadod a feladatlapot, ellenőrizd az esszéidet nyelvhelyességi és helyesírási szempontból is. Minden vizsgateremben lennie kell helyesírási szótárnak. Ne felejtsd el használni!

Ha már alig maradt időd tanulni, nézd meg, hogyan tudsz további pontokat nyerni azáltal, hogy megismered a legfontosabb praktikákat! Van egy órád arra, hogy plusz tanulás nélkül további felvételi pontokat szerezz? Kattints a részletekért! Pontszámnövelés plusz tanulás nélkül.

Ha a tudásodban érzel hiányosságokat, kattints a videós tananyagért!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!