Barion Pixel

Az 5 leggyakoribb kérdés az emelt töri érettségivel kapcsolatban

Sokan fontolgatják, hogy miből tegyenek emelt szintű vizsgát. Ahhoz, hogy dönteni tudjál, ismerned kell az egyes tantárgyak vizsgakövetelményeit, a felkészülési idő mennyiségét, a vizsga nehézségét. Összegyűjtöttem neked az emelt töri érerttségivel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Mennyire nehéz?

Attól függ, mennyit tanulsz, és mikor kezdesz el készülni. Mivel emelt szintű vizsgáról van szó, természetesen itt is sokat kell tanulni, de fele annyira se lutri mint egy magyar emelt. Az emelt töri érettségihez nem kell agysebésznek lenni. Elég, ha tonnányi szorgalmad van, nagy feneked, és képes vagy átlátni a nagyobb összefüggéseket. Nem kell tudni úgy fogalmazni mint egy irodalomtudósnak, de azért a tőmondatoknál többre van szükség. Szóval, ha odateszed magad, rendszeresen tanulsz, egészen szép eredményeket lehet elérni.

Mennyit kell tanulni?

Nem ámítalak. Sokat. Napi 1-2 órát az érettségi előtti évben. A négy gimnáziumi tankönyvet nagyon alaposan. Forrásokat, képeket átnézni, kérdésekre válaszolni, írásbeli feladatlapokat kitölteni, majd januártól, amikor megjelennek a szóbeli témakörök, azokra külön készülni. Ezekben gyakran vannak olyan témák, amelyeket a tankönyv éppen hogy csak érint, ezeknek külön utána kell járni. Ha velem készülsz az emelt töri érettségire, akkor ezt megteszem helyetted… Nézd meg, hogyan tudsz csatlakozni az emelt szintű szóbeli felkészítőhöz!

Mikor kezdjek el készülni?

Ha idén érettségizel, akkor most azonnal. Érdemes elkezdeni az ismétlést az elsős gimnáziumi tankönyvvel, és szépen, szisztematikusan haladni. Ha most még nem tudod eldönteni, hogy miből fogsz érettségizni, és csak januárban akarsz dönteni, akkor le fogsz maradni azokhoz képest, akik már szeptembertől erre készülnek. Ha olyan az agyad, mint a szivacs, és képes vagy gyorsan, hatékonyan tanulni, akkor ez sem katasztrófa, láttam már olyan diákokat, akik januárban kezdtek tanulni, és 80% feletti eredményt értek el az emelt szintű érettségin.  

Miből tanuljak?

Elsősorban a gimnáziumi tankönyvekből és a töri atlaszból. Számtalan segédkönyv áll rendelkezésedre. Egy dologra hívnám fel a figyelmedet: általában tavasszal szokott megjelenni néhány „kidolgozott” szóbeli tételkönyv. Vékonyak, egy-egy témakört 1-2 oldalban írnak le. Ez nem elég a szóbeli vizsgához! Ne dőlj be! Nem elég csak ezt megtanulnod, mert ez a bukáshoz elég! Sajnos nagyon sok vizsgázót láttam, aki úgy jött el szóbelizni, hogy csak ezt a könyvet tanulta meg. Ezek a könyvek vázlatoknak, ötleteknek jók, de az alapos felkészüléshez egyáltalán nem elegendőek. Ha alaposan kidolgozott tételekből szeretnél tanulni, kattints a részletekért: emelt szintű szóbeli felkészítés.

Kivel készüljek?

Van egy gimnáziumi tanárod, használd ki őt! Facsarj ki belőle annyi tudást, amennyit lehet! Sajnos nem minden tanár van tisztában azzal, hogy melyek is az emelt töri érettségi követelményei, és az is előfordul, hogy nincs se kedvük, se idejük, energiájuk külön figyelmet szentelni az emelt szinten vizsgázókra. Ebben az esetben külső segítség után kell nézned.

Nagyon népszerűek az egyetemek által meghirdetett érettségi előkészítők, ahol egyetemisták tartják az órákat. Olyan diákok, akik életükben egyszer láttak érettségit: amikor ők maguk vizsgáztak. Se gyakorlatuk, se tudásuk nincs ahhoz, hogy téged alaposan és becsületesen felkészítsenek. Volt olyan diákom, akit leérettségiztettem májusban, szeptemberben visszajött a suliba, és reklámozta az egyetem felkészítőjét, ahol ő is tanított…

Marad tehát a magántanár. Ha ezt a megoldást választod, akkor nézd meg, hogy hány éve tanít. Nem javaslom, hogy egyetemistát vagy pár éve tanító tanárt válassz. Törekedj arra, hogy olyat találj, aki maga is vizsgáztat emelt szinten, mert ő pontosan tudja, mi zajlik a vizsgán, és mik a követelmények, milyen szempontok alapján javítják az esszéket, és segíteni tud abban, hogy a decemberben kiadott szóbeli témakörökből milyen tételek lehetnek. Ha vizsgáztató tanárral készülsz, lehet, hogy kicsit többe fog kerülni, de behozhatatlan előnyre teszel szert a társaiddal szemben!

Nézd meg, hogyan készülhetsz velem a vizsgára távoktatásos formában! Egy magántanár összes előnyét élvezni fogod – anélkül, hogy ki kellene mozdulnod otthonról. Emelt szintű írásbeli és szóbeli felkészítés

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!