Barion Pixel

Filmek a második világháború tanulásához

Talán nincs a történelemnek olyan korszaka, amiről több film készült volna, mint a második világháború. Ezek közül válogattam most néhány olyat, ami a háború egy-egy fontosabb eseményéhez kapcsolódik, ám mégis izgalmas és szórakoztató, megkönnyíti, hogy elmélyítsd a történelmi ismereteidet.

Nézzük időrendi sorrendben a filmeket!

 

1. A legsötétebb óra

 

A film Winston Churchill életének azokat a sorsfordító napjait, heteit mutatja be, amikor pályára állította Nagy-Britanniát a náci Németország elleni küzdelemre. Számunkra már egyértelmű, hogy a britek felvették a harcot a nácik ellen, ám a kortársak számára ez korántsem volt egyértelmű. 1940 májusában járunk, amikor az ellenzék Neville Chamberlain miniszterelnök lemondását követeli, mert úgy látják, hogy képtelen megvédeni az országot a németektől. Végül Churchill kap felkérést a királytól a kormányalakításra, akivel szemben sokakban fenntartás él az első világháborús katonai baklövései miatt. A film a miniszterelnök vívódását követi nyomon:  kössön-e békét Hitlerrel, vagy álljon ki az elveiért, és küzdjön a náci rezsim ellen. A film segítségével megismerheted a brit belpolitika történéseit, és nyomon követheted, hogyan határozták el, hogy kimenekítik a csapataikat Dunkerque-ből.

 

2. Pearl Harbour

 

A Pearl Harbour című film történetét nem nehéz kitalálni: Japán 1941. december 7-én megtámadja az Egyesült Államok csendes-óceáni flottáját, ami aztán elegendő ok lesz arra, hogy az USA tevőlegesen is bekapcsolódjon a háborúba. A film ennek a támadásnak és három fiatalnak a története. Természetesen nem lehet meg a történet szerelmi szál nélkül. A két fiú, Rafe és Danny gyerekkori jó barátok, mindketten vadászpilóták, és égnek a vágytól, hogy harcoljanak. Rafe megismerkedik  egy ápolónővel, Evelynnel, és együtt töltenek néhány hetet, majd a fiú Angliába megy, hogy az angol légierőben harcoljon a németek ellen. A gépe azonban lezuhan a tenger felett, és barátai, Danny és Evelyn egymást vigasztalják, ami olyan jól sikerül, hogy a lány terhes lesz. Csakhogy Rafe egy szép napon felbukkan Pearl Harbourben, nem sokkal a nevezetes támadás előtt.

A film érdekessége, hogy 2001 nyarán mutatták be, amikor épp úgy nem sejtették az amerikaiak, hogy a saját földjükön támadják majd meg őket, mint ahogy 1941 telén sem gondoltak erre.

 

3. A leghosszabb nap

 

A film a normandiai partraszállás történetét mutatja be a lehető legpontosabban és hitelesebben. 1944 júniusának elején járunk. A szövetségesek felkészültek a partra szállásra, a katonák már a hajókon várják az indulást, alaposan kiképezték az ejtőernyősöket is arra, hogy mit kell tenniük, amikor ledobják őket Franciaországban. Csakhogy az idő viharosra fordult, és mindenki pattanásig feszített idegekkel várja az indulást. A másik oldalon pedig láthatjuk a nácikat, akik tisztában vannak azzal, hogy hamarosan megindul az invázió, csakhogy ők Calais-nál várják, és szinte biztosak benne, hogy ebben a viharos időben nem indulnak meg a szövetségesek. Eisenhower azonban kiadja az indulási parancsot, és megkezdődik a partra szállás. Bár a néző jól tudja, hogy mi lesz a történet vége, mégis hihetetlenül izgalmas nézni, hogyan alakulnak a véres események.

 

4. Casablanca

 

Ebből a listából kihagyhatatlan óriási klasszikus a Casablanca. No, nem azért, mert a történelem tanulása szempontjából akkora segítség lenne, de ez az a film, ami minden filmes lista első helyezettje. Az amerikai filmgyártás meglepően gyorsan reagált a háborúra, és 1942-ben már el is készült ez a remekmű.

A helyszín Marokkó, Casablanca városa. A terület a Vichy által kormányzott Franciaországhoz tartozik, ami elvileg semleges köztársaság, valójában azonban erős német befolyás alatt áll, akárcsak a francia gyarmatok, mint például Marokkó is. Így aztán a Gestapo jelen van ugyan Casablancán is, de a francia rendőrséget igyekszik rávenni arra, hogy fogja el az ellenállókat. Sokan innen próbálnak Amerikába menekülni, ami csak hivatalos igazolvánnyal lehetséges.Csakhogy hivatalos papírt vagy a feketepiacon, vagy a korrupt francia rendőrkapitánynál lehet szerezni. Amikor megtalálják két náci katona holttestét, akiknek ellopták az iratait, a rendőrség nyomozni kezd, és a szálak hamarosan Rick bárjába vezetnek, ami az emigránsok kedvenc helye. Kalandos fordulatok után Rickhez kerül két vízum, és rövidesen betoppan egy házaspár is, akik a vízumért jöttek. Rick a nőben felismeri régi párizsi szerelmét, és ismét fellobbannak bennük az érzelmek. Rick választás elé kerül: odaadja-e nekik a vízumot. Az utolsó percig kérdéses, hogy kik utaznak el a papírokkal.

 

5. A bukás

 

A bukás című film a náci Németország végnapjait mutatja be 1945 tavaszán. Berlin körül bezárult a szovjet ostromgyűrű, Hitler a katonai vezetéssel és néhány megmaradt emberével a bunkerbe zárkózik. Eleinte még kétségbeesett próbálkozásokat tesz a helyzet visszafordítására, aztán pedig megtervezi az utolsó órákat: feleségül veszi szeretőjét, Eva Braunt, majd öngyilkosok lesznek, akárcsak néhányan mások is – például a Goebbels házaspár, akik megölik a gyermekeiket is. A történetet ezúttal is jól ismerjük, nem emiatt érdemes megnézni a filmet. Inkább azért, mert bemutatja egy őrült, gonosz elme végső stádiumát és egy diktatúra kegyetlen, cinikus végnapjait.

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL a töri érettségire! Azonnal tanulható, kidolgozott tételek!

Készülj ONLINE az EMELT SZINTŰ TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Kövess a facebookon is, ahol naponta frissülő történelmi érdekességeket olvashatsz.

 

 

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!