Barion Pixel

Filmek az 1956-os forradalom tanulásához

Rengeteg korabeli filmfelvétel, dokumentumfilm készült az 1956-os forradalomról. Most azonban inkább játékfilmeket ajánlok neked, amelyek segíthetnek abban, hogy egy kicsit közelebbről megismerd a korabeli emberek gondolatait, érzéseit.

Forrás: Fortepan / Gödér Hajnal

Nem könnyű az 1956-os forradalommal kapcsolatos játékfilmeket ajánlani, ugyanis a Kádár-korszakban ellenforradalomnak nevezték a történteket, és tilos volt beszélni az eseményekről. Filmet készíteni róla pedig még inkább tilos volt. Ennek ellenére a korszak végén azért már készülhetett néhány film, amely legalább érintőlegesen bemutathatta a témát.

 

Szerelem (1971)

Az ajánlott filmek közöl a legkorábbi a Déry Tibor novellái alapján készült Szerelem című film. A filmes szakma hazai képviselői beválasztották minden idők 12 legjobb magyar filmje közé.

A film története még inkább a Rákosi-korszak bebörtönzéseihez kapcsolódik. A fiatal feleség (Törőcsik Mari) várja haza a bebörtönzött férjét, miközben ápolja idős, beteg anyósát. Próbálja fenntartani a normalitás látszatát, és elhitetni az idős asszonnyal, hogy a fia Amerikában filmet forgat, azért van olyan sokáig távol. Aztán a férfi végül váratlanul szabadul, és elindul haza.

A film csak nagyon érintőlegesen kapcsolódik a forradalomhoz: a szerzőt, Déry Tibort 1956-os felszólalásai miatt bebörtönözték, és a férfi főszereplő, Darvas Iván is börtönbüntetést kapott 56 után. A sors furcsa fintora, hogy a film forgatása során a színész még az egykori börtönőrével is találkozhatott. A filmben tulajdonképpen a saját szabadulását kellett eljátszania.

Ha nehezen bírod a lassú, lírai, kevés párbeszédet és cselekményt tartalmazó magyar filmeket, akkor ne ezzel kezdd! Ha viszont fontos számodra, hogy megismerd a magyar filmtörténet egyik legszebb, legnagyobb klasszikusát, akkor hajrá! Törőcsik Mari játéka feledhetetlen!

 

Szerencsés Dániel (1982)

Ez a film, mivel szintén a Kádár-korszakban készül, még nem mutathatta be közvetlenül a forradalmat, csak annak utóhatásait: a disszidálási hullámot, melynek keretében körülbelül 200 ezer ember hagyta el az országot. A film a kortársak nagy kérdését feszegeti: menni vagy maradni? Mi tart itt, mi vonz Nyugatra?

A fiatal fiú, Szerencsés Dániel a szerelme után szökik, és indul el a nyugati határszélre a barátjával, Angeli Gyurival. A Keletiből kigördülő zsúfolt vonat utasai leképezik a korabeli magyar társadalmat. Van itt mindenféle ember: egykori kommunisták, forradalmárok, értelmiségiek, egykori kiskereskedők. A határ menti szállodában együtt töltik az estét, miközben várják a teherautókat, amelyek átviszik őket a határon. A szállodában éjszaka zenekar szórakoztatja, búcsúztatja a hazájukat örökre elhagyókat. Az éjszaka folyamán drámai találkozások és drámai döntések születnek…

Forrás: wikipedia.hu Készítette: Rendező Sándor Pál – https://www.youtube.com/watch?v=4qV_5GgPU3k, filmkocka

Szamárköhögés (1986)

Ez is nagy magyar klasszikus, ami már a Kádár-korszak puhább szakaszában készülhetett el, de csak azért, mert egy átlagos család hétköznapjait mutatja be a forradalom hetei alatt. A történet azzal indul, hogy a család két gyereke, a kamaszodó Tomi, és a még óvodás Annamari örülnek, hogy nem kell suliba, óvodába menni. Sokat még nem fognak fel az eseményekből, csak azt látják, hogy a felnőttek megbuggyantak: virágnyelven próbálják a telefonban elmagyarázni az Amerikában élő rokonoknak, hogy mi történt, apjuk és nagyanyjuk folyamatosan gyötri egymást, anyjuk megpróbál lelépni a szeretőjével. Miközben odakint lőnek. A politika és az erőszak azonban egy ponton aztán mégiscsak betör az ő életükbe is, és egészen közelről megismerkednek a halállal.

A film családi jelentei viccesek, már-már Woody Allant idézőek: odakint történelmi események zajlanak, a családban pedig megy a szokásos hétköznapi civakodás. A film végén azonban, amikor újra kezdődik a tanítás, torokszorító a tanár névsorolvasása a félig üres tanteremben.

 

Szabadság, szerelem (2006)

Ez már egy rendszerváltás után született film, ami tényleg a forradalom napjait mutatja be.Van itt minden, amit a dokumentumfilmekből ismerünk: vonuló tömeg, lyukas zászló, mosolygós, lelkes fiatalok, T-34-esek, Molotov-koktél.

Ha az eseménytörténetet szeretnéd végigkövetni, arra kiválóan alkalmas ez a mű. Emészthető, pörgős, eseménydús és érzelmes.

A sztori az 1955-ös moszkvai vízilabda mérkőzésen indul, amikor a szovjet bíró nem engedi győzni a magyar srácokat. A hazatérő pólósok a mebourne-i olimpiára készülnek, csakhogy kitör a forradalom, és a csapat két sztárja, Karcsi és Tibi belekeverednek az utcai harcokba. Követhetjük őket a forradalom legfontosabb színhelyeire: a parlament elé, a Rádió székházához, az utcai harcokba.

Karcsit a szerelme, Viki rábeszéli, hogy menjen a csapatával, és vegyen részt a később ikonikussá vált mérkőzésen, ahol az oroszokkal való mérkőzés közben a magyar pólós vére festette pirosra a medence vizét. A film végén a srácoknak szintén dönteni kell: maradjanak vagy menjenek haza?

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL A TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj ONLINE AZ EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

 

 

 

 

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!