Barion Pixel

Időutazás a kiegyezés évébe

Képzeld el, hogy a sulitok udvarában áll egy vénségesen vén fa, ami időkapuként működik! Használnád? Elhagynád a jelenedet azért, hogy megismerkedj olyan hírességekkel mint Sissi, Andrássy Gyula, Deák Ferenc? Lenne kedved gyönyörű estélyi ruhában bálba menni, esetleg megtanulnál lőni a múzeumokban látott pisztollyal? Ha igen, akkor gyere, lépjünk be az időkapun!

Az ellenállók vezére című könyv (Wéber Anikó: Az ellenállók vezére) segítségével 1867-be, a kiegyezés, és Ferenc József koronázásnak évébe repít bennünket egy időutazás történetén keresztül. A regény főszereplője egy hetedikes lány, Viktória, aki arról álmodozik, milyen fantasztikus lenne egy igazi, 19. századi bálban táncolni, megismerkedni Sissivel, és részt venni a koronázási ünnepségen. Az időutazásba Kristóf csak véletlenül csöppen bele, amikor követi Viktóriát, aki a suli udvarában álló fán keresztül lép vissza az időben. Persze kettejük viszonya elég komplikált, és az utazás során nem csak a múltról tanulnak meg sok mindent, hanem egymásról és magukról is.

 

Épp hogy megérkeznek Pestre 1867 februárjában, szemtanúi lesznek egy fiatalember elrablásának, és egy véletlennek köszönhetően az Aranykurthy család azt hiszi, hogy ők a Londonból érkező unokatestvéreik. Aranykurthyék szívesen fogadják őket, és a két, 21. századi fiatal gyorsan összebarátkozik a család két gyermekével, akikkel együtt elkezdenek nyomozni az elrabolt igazi unokatestvér után.

 

A kutatásuk során járnak zsibvásáron, fagyiznak a híres Kugler cukrászdában, teáznak Sissivel, színházban, bálban járnak, esélyeken vesznek részt. Kalandjaikat követve mi is bejárjuk a korszak arisztokratáinak palotáit, megismerjük a szokásaikat, ruháikat, illemszabályaikat. A kalandos történeten keresztül észrevétlenül bonyolódunk bele a korszak óriási dilemmájába: kell-e, lehet-e, szabad-e kiegyezni azzal a Ferenc Józseffel, aki parancsot adott a szabadságharc után számtalan ember kivégzésére, százak-ezrek bebörtönzésére.Vagy a titkos ellenállóknak van igazuk, akik a császár meggyilkolására készülnek? A főszereplőkkel együtt járva-kelve megérthetjük, mekkora dilemma volt ez a kor emberének.

 

A történet igazi, szuper ifjúsági kalandregény! A könyv mindig tartogat egy újabb, nem várt fordulatot, együtt gondolkodhatunk a fiatalokkal, miközben észrevétlenül tanulhatunk egy csomó mindent a kor emberének szokásairól, életmódjáról, politikai gondolkodásáról. Olyan regény ez, ami azokban a diákokban is felkelti az érdeklődést a történelem iránt, akik amúgy ki nem állhatják a töri órákat.

 

Kedves felnőttek! Bátran nyomják tizenéves gyermekük kezébe ezt a könyvet, mert kortörténetileg hiteles, a diákok nyelvén íródott, és egészen biztosan tetszeni fog még a fanyalgó tinédzsereknek is! Ha nem hiszik, olvassák el bátran önök is, mert felnőttként is élvezetes olvasmány!

Készülj velem a KÖZÉP SZINTŰ TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj velem az EMELT SZINTŰ TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!