Barion Pixel

Mesés történelem régvolt édesanyákról kicsiknek

A történelem szeretetét nem lehet elég korán beleplántálni a gyerekekbe. Wéber Anikó új mesekönyve, a Luca és Máté régi körhintája olyan magyar nőket mutat be mesés formában, akik kitűntek kortársaik közül azzal, hogy nő létükre újságot és könyveket írtak, iskolát alapítottak.

Wéber Anikót leginkább az ifjúsági regényeiről ismerheti az olvasó. Izgalmas, felnőttek számára is élvezhető, elgondolkodtató regényei az iskolai csúfolás, kirekesztés témakörét járják végig. De írt már időutazós regényt is(Az ellenállók vezére), és korábban megjelent egy kisebbeknek szóló mesekönyve, amelyben régi karácsonyok történetét mutatja be (Hanga régi karácsonyai).

Nem tudok elfogulatlanság nélkül írni a könyveiről, mert egyszerűen imádom a stílusát, a gondolatgazdagságát, ahogy a lelki rezdülések finomságát bemutatja. Amellett, hogy izgalmasak a regényei, olyan finom líraisággal ír, ami egyébként az egész lényéből is árad. Így van ez új mesekönyvében, a Luca és Máté régi körhintájában is.

 

A mese főszereplője Máté, a szélfiú, aki csak azok számára látható, akiknek mesét súg a fülébe, és Luca, akit az osztálytársai kicsúfolnak, mert az anyukája rendőr. Luca elhatározza, hogy egy anyukákról szóló pályázaton indul, és leírja, hogy miért különleges az ő anyukája. Persze, ahogy lenni szokott, amikor az ember fogalmazást akar írni, nem jön az ihlet. Máté, a szélfiú siet Luca segítségére, aki a körhintáján utazva „tanulmányútra” viszi a lányt a történelemben. Olyan 19. századi magyar anyákkal találkoznak, akik valami különleges dologgal foglalkoznak: írnak, iskolát alapítanak, tanítanak. Olyan anyák ők, akik saját korukban kitűnnek azzal, hogy olyan foglalkozást választanak, ami leginkább a férfiaknak van fenntartva.

Így aztán Luca megismerkedik Szendrey Júliával, Bezerédj Amáliával és Kánya Emíliával. Hogy ez utóbbi kettőről még te sem sokat hallottál, kedves Olvasó? Akkor itt az ideje, hogy te is felszállj Máté körhintájára, és a gyerekekkel együtt te is bekukkanthatsz a 19. századi anyák és gyerekeik otthonába! Az időutazás varázslatát segítik Keszeg Ágnes gyönyörű illusztrációi.

És hogy mi lesz Lucával, az anyukáját bemutató fogalmazással meg a pályázattal? Nos, ezt nem árulom el. De az biztos, hogy Lucában átértékelődnek a dolgok: megtanulja, hogy mindegy, hogy ki mit mond az anyukájáról, az ő édesanyja rendkívül különleges, akinek a keze gondot űző, gyógyító varázskéz.

KATTINTS A LINKRE!

Készülj ONLINE az EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL  a töri érettségire!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!