Barion Pixel

Történelem érettségi követelmények 2023

A történelem érettségi követelményekkel kapcsolatban rengeteg kérdés vetődik fel az érettségizőkben. Mit kell tudni közép és emelt szinten? Mit hagyhatok ki a tananyagból? Nem elég csak jó szövegértési képességekkel rendelkezni?

Nézzük akkor a történelem érettségivel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket egyesével!

 

1. Mindent meg kell tanulni?

Aki közép szintre készül, annak nem. Van egy törzsanyag, amit viszont igen, részletesen, alaposan tudni kell az írásbelire és a szóbelire is. A közép és emelt szintű törzsanyagot ide kattintva nézheted meg. Ami itt nem szerepel, azt nyugodtan átugorhatod. Ha tutira akarsz menni, és kell a 100% közeli pontszám, a videós leckéim segítségével nagyon alaposan felkészülhetsz. Biztos lehetsz benne, hogy semmi fölöslegeset nem fogsz megtanulni, és abban is biztos lehetsz, hogy nem marad ki egyetlen lecke sem. Itt találod: videós leckék.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy aki emelt szintű töri érettségire készül, annak is tudnia kell-e a közép szintű anyagot. Igen, igen, igen! Ráadásul nagyon alaposan és részletesen. Plusz ezen felül mindazt, amit a tankönyvekben megtalálsz. Sokan kérdezik azt is, hogy emelt szintre mindent meg kell-e tanulni a tankönyvekből, esetleg mit hagyhatnak ki. Nos, semmit. Mindent meg kell tanulni, amit a tankönyvekben találsz, sőt sok esetben ez egyáltalán nem elég! Emelt szinten vannak olyan szóbeli témakörök, amiről a tankönyvben csak pár sort találsz, de a vizsgán 15-20 percet kellene beszélned az adott tételről. Vagyis ha emelt szintre készülsz, ne azon gondolkodj, hogy mit hagyj ki, hanem azon, honnan szerezd be a szükséges plusz információkat. Az emelt szintű online érettségi felkészítőmön megkapod a szükséges kiegészítő tananyagokat.

 

2. Minden évszámot meg kell tanulni?

 

Közép szinten természetesen nem, de van sok olyan alap évszám, amit tudni kell. Az írásbelin és a szóbelin is kaphatsz olyan kérdést, ahol fejből, azonnal tudni kell az adott évszámot. Megbízható támpont lehet, hogy a tankönyvekben a vastagon kiemelt évszámokat érdemes nagyon megtanulni.

Ha emelt szintre készülsz, akkor próbálj meg minél több évszámot nagyon alaposan megtanulni. Már nem használhattok kronológiát tartalmazó atlaszt, így csak arra támaszkodhatsz a vizsgán, amit memorizáltál korábban.

 

3. Nem elég az írásbelin, ha a forrást elemzem?

Lehet, hogy közép szinten elég a jó szövegértési képesség ahhoz, hogy ne  bukjál meg, bár az a tapasztalat, hogy aki erre gyúr, az általában nem rendelkezik megfelelő szövegértési képességgel… Tehát a válaszom az, hogy ne hagyatkozz arra, hogy majd csak kiolvasol valamit a forrásokból! Az képes helyesen használni a forrásokat, aki rendelkezik elegendő háttérismerettel.Emelt szinten pedig ez hatványozottan igaz.

 

4. Mást kell tudni a szóbelire, és mást az írásbelire?

Nem, a tananyag ugyanaz. A különbség csupán annyi, hogy a közép szintű történelem szóbelin a saját tanárod állítja össze a szóbeli tételsort, tehát egy kicsit szűkebb a tananyag, mint amit az írásbelire meg kell tanulni.

Emelt szinten minden év decemberének végén adják ki a központi témakör listát. Tehát a 2022-es emelt szintű szóbeli témakörök listáját 2021 decemberében fogják kiadni.

Fontos tudni, hogy ezek nagy, átfogó témakörök, amelyek gyakran egész tankönyvi fejezeteket fognak át. A vizsgán nem a kiadott témakörről kell beszélni általában, hanem az adott témakör egy részterületére vonatkozó feladatról. Ha például a témakörnek ez a címe: Az első világháború és következményei, ebből a következő tételek lehetségesek: a világháború előzményei, a szövetségesi rendszerek kialakulása, vagy Magyarország az első világháborúban, vagy a trianoni béke, esetleg az őszirózsás forradalom, vagy a Tanácsköztársaság. Láthatod tehát, hogy egy témakörből gyakran 4-6 tételvariáció is lehetséges. Ez mindig aznap, a vizsgán derül ki, hogy mi a konkrét, aznapi tételsor.

Vagyis emelt szinten a szóbeli témakörök szinte teljes egészében lefedik az írásbeli követelményeket.

Összességében véve azt gondolom, hogy a történelem érettségire igenis tanulni kell, akár közép, akár emelt szintre készülsz.

Készülj ONLINE, VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL  a közép szintű történelem érettségire!  

Készülj velem ONLINE az emelt szintű történelem érettségire!

 

 

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!