Barion Pixel

7 hiba, amit az emelt töri vizsgára készülők elkövetnek

Egy érettségire nagyon különbözőképpen lehet készülni, és nagyon nem mindegy, hogyan teszed. Láttam már olyat, hogy valaki nagy erőket fektetett a készülésbe, és gyenge eredményt ért el, és találkoztam olyan vizsgázóval is, aki kevesebb energiát tett bele, mégis szép eredménnyel vizsgázott. Nézzük meg, milyen hibákat lehet elkövetni a készülés során!

Nem tanulsz eleget

Na de mennyi az elég? Egy átlagos memóriával rendelkező diáknak napi két óra. Minden nap, már ha az a cél, hogy 80% feletti emelt szintű töri vizsgát tegyél. Tudom, hogy mellette még érettségizel négy-öt másik tárgyból is, de az alapos tudásra, ami kiállja a halálos izgalom próbáját is, ennyi kell. Minden nap. Hétvégén is.

Azt gondolod, hogy az adatokat nem kell megtanulni

Nagyon sokan azt hiszik, bőven elég, ha a forrásokból kiolvassák a válaszokat, az esszénél pedig leírják, amit a forrásban találtak. Nos, ez az 50%-hoz lehet, hogy elég. Talán még ahhoz sem. Igenis ismerni kell a legfontosabb évszámokat, eseményeket, neveket (ez utóbbiakat le kell tudni írni helyesen, különben nem jár érte pont!). Ráadásul a 2017-es érettségi óta már nem használhatsz olyan atlaszt sem, amiben évszámok vannak. Szóval popsit letenni, és évszám memorizálás indul!

Nem használod az atlaszt készülés közben

Az írásbelin lehet atlaszt használni, de ez csak akkor jelent segítséget, ha tudod, hogy melyik térképet hol keresd, vagy van valami elképzelésed arról, hogy mi a különbség a Baltikum és a Balkán között. A tankönyvek minden egyes leckéje tartalmaz térképeket. Érdemes ezeket tanulmányozni, majd a történelem atlaszban is megkeresni, hol találod a témába vágó térképet, hogy a vizsgán ne azzal teljen az időd, hogy keresgélsz.

Azt hiszik, elég eljárni különórákra, előkészítőkre

Sokan azt gondolják, hogy ha járnak suliba, meg fakultációra, és még beiratkoznak egy előkészítőre vagy eljárnak magántanárhoz, ezzel letudták a felkészülést. Ennyi órában majd csak ragad rájuk valami. Bizonyára így van, de ez nem lesz elég egy jó érettségihez. Nem lehet megspórolni azt, hogy leülsz egy csöndes sarokba egy tankönyvvel a kezedben, és nekiállsz tanulni.

Sokat tanulsz, de nem elég hatékonyan

Rengeteg szorgalmas diák valóban leül, és tanulni próbál, de elkalandozik a figyelme, jön egy sms, egy facebook üzenet, és elröppen négy-öt óra, miközben két üzenetváltás között valóban megpróbált tanulni. Ez nem tanulás! Kapcsolj ki minden kütyüt, zárd magadra az ajtót, és koncentrálj!

Nem gyakorlod az írásbeli feladatokat

Sajnos a legtöbb iskolai alapórán egyáltalán nem marad idő arra, hogy begyakoroljátok az írásbeli feladatokat, sőt az esszéírást sem tanítja meg a tanár. Ebben az esetben két dolgot tehetsz: vagy nekilátsz magad, és letöltöd a netről az előző évi feladatokat megoldókulccsal együtt, veszel pár könyvet, és abból megpróbálsz rájönni, hogyan is kell esszét írni, vagy beiratkozol egy előkészítőre, eljársz magántanárhoz, ahol reménykedsz abban, hogy ezt megtanítják neked. Sajnos nagyon nem mindegy, milyen tanárra találsz. Sokan soha életükben nem vizsgáztattak emelt szinten, és nem tudják, hogyan javítjuk az esszéket. Lehetséges, hogy nem a jó technikát sajátítod el tőlük. Keress olyan tanárt, aki rendszeresen vizsgáztat!

Későn kezded a felkészülést

Rengeteg diák a januári érettségi jelentkezés időpontjáig halogatja a döntést, hogy miből is tegyen emelt szintű vizsgát. Nem állítom, hogy nem lehet felkészülni fél év alatt, de kisebb az esélye a jó eredménynek, és iszonyú mennyiségű energiát kell beletenni, és a rengeteg idegeskedésről még nem is beszéltem. Gondolj arra, hogy a második félévben egyszerre kell majd készülnöd az összes érettségi tárgyadra, plusz behozni a lemaradásodat töriből. Mert a vetélytársaid jó része már szeptember óta erre készül….

Ha nem szeretnéd elkövetni ezeket a hibákat, akkor tanulj velem! Megtanítalak esszét írni, rendszeresen, hétről hétre gyakorolni fogjuk, egyénre szabott értékelést fogsz kapni minden héten a munkádról. Ha most jelentkezel, akkor komoly előnyre teszel szert azokkal a társaiddal szemben, akik csak januárban kezdenek kapkodni. Ráadásul most több int 10%-os kedvezménnyel vehetsz részt az online töri előkészítőn. Úgy, hogy otthonról ki se kell mozdulnod. Csapj le rá azonnal!

Készülj velem az emelt töri érettségire!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb történelmi érdekességeket olvashatsz!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!