Hogyan írj tökéletes komplex esszét a töri írásbelin?

Az emelt töri írásbelin a komplex esszére adható pontok érnek a legtöbbet, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ebből az esszétípusból. Nézzük a legfontosabb szabályokat!

 

Választhatsz két komplex esszé közül

 

A feladatlap készítői lehetőséget adnak neked arra, hogy válassz két lehetőség közül. Vagy korszakokon átívelő komplex esszét írsz, vagy összehasonlítót. Azt javaslom, hogy ne csak a cím alapján válassz, hanem olvasd el a feladatot és a kapott forrásokat is! A megadott források gyakran segítenek neked jó esszét írni akkor is, ha az adott nem a kedvenced. A lényeg tehát, hogy csak egy esszét kell megírnod!

 

1. Korszakokon átívelő esszé

 

Ha ezt a feladattípust választod, akkor azt várják tőled, hogy mutass be egy témát, ami több korszakon átível. Például a török-magyar küzdelmeket Nándorfehérvártól Buda elfoglalásáig, vagy a gyarmati világ felbomlását Kínában és Koreában a 19. század második felétől 1953-ig.

Ennél a feladattípusnál erre figyelj:

  • Nagyon fontos, hogy szigorúan tartsd magad a feladatban megadott szemponthoz, és ne kalandozz el! Például a törökös feladat esetében nem jár pont, ha Mátyás adófajtáiról vagy cseh hadjáratairól írsz. Ezzel csak a helyet veszed el más, pontot érő információk elől.
  • Haladj időrendben! Ha nem így teszel, akkor ezzel pontokat veszítesz.
  • Ne vessz el az eseménytörténetben! Törekedj arra, hogy a fontos összefüggéseket szedd össze! Nem jár plusz pont például arra, ha a törökös témánál 5-8 soron keresztül ecseteled a nándorfehérvári ostromot. Ezzel megint csak a sorokat pocsékolod.
  • Ne feledkezz meg arról, hogy ezúttal is elemezned kell az összes forrást, mert mindegyik forrás elemzésére 3-3 pont jár!

 

 

2. Összehasonlító komplex esszé

 

Ennél a feladattípusnál két kb. azonos időben zajló eseményt, folyamatot kell összehasonlítanod. Például a náci és a bolsevik ideológiát, vagy a Rákóczi-szabadságharc okait, körülményeit és lezárását az amerikai függetlenségi háborúval. Ehhez a feladat mindig ad neked legalább 5 szempontot.

 

Ennél a feladattípusnál erre figyelj!

  • A cél nem az, hogy egymás után bemutasd a két folyamatot, háborút vagy rendszert! A feladat az, hogy a megadott szempontokat egyesével vedd sorra, mondd el, amit ezzel kapcsolatban tudsz az egyik, majd másik eseményről, majd hasonlítsd össze legalább két szempont alapján!
  • Itt is nagyon lényeges, hogy minden forrást elemezz! Ezúttal segítenek neked a feladatlap készítői, és párba állítják a forrásokat. A feladat, hogy az egymás mellett lévő forrásokat elemezd, és hasonlítsd össze! Minden forráselemzésre 4 pontot kaphatsz: 1-1 pont jár pl. a náci és bolsevik ideológiák összehasonlítása esetén arra, hogy leírod, mit olvastál ki az egyik, és mit a másik forrásból, majd ezzel kapcsolatban két összehasonlítás állítást teszel. Kereshetsz hasonlóságot és különbséget is.
  • Figyelj arra, hogy a feladatban megadott szempontokon végigmenj, és mindegyikről írjál! Nem mindegyik szemponthoz tartozik forrás, itt a saját tudásodat kell használnod!
  • Kezd az esszédet azzal, hogy rögzíted a teret és az időt mindkét esemény esetén! Erre összesen 8 pont jár! Ha ezt kihagyod, ez elég lényeges pontveszteség, pedig olyan információ ez, amit egészen biztosan tudsz!

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan hozd ki a lehető legtöbb pontot az emelt szintű töri írásbelidből plusz tanulás nélkül, nézd meg a Pontszámnövelés Plusz Tanulás Nélkül csomagom videóit! Két rövid (30-30 perces) videó, amelynek segítségével még az utolsó pár napban is plusz pontokat nyerhetsz az írásbeli érettségin – további plusz tanulás nélkül! A csomagot itt tudod igényelni: kattints a részletekért: Pontszámnövelés Plusz Tanulás Nélkül.

 

Ha emelt töri érettségire készülsz, nézd meg, hogyan tudok segíteni neked a teljes felkészülésben!

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Facebook

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet

Top 10 bejegyzés

Kategóriák

Címkék

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!