Barion Pixel

Hogyan kell forrást elemezni a töri érettségin?

A töri érettségi alapvetően a forráselemzésre épül. Találkozni fogsz vele az írásbeli és a szóbeli érettségin is, éppen ezért nagyon-nagyon fontos, hogy készségszinten megtanulj forrást elemezni. Sajnos ez az, amire az iskolai órákon a legkevesebb idő marad.

Forráselemzés az írásbeli érettségin

Az írásbeli érettségin két helyen is szükséged lesz arra, hogy ügyesen tudj bánni a forrásokkal.

 

1. Rövid választ igénylő feladatok

A rövid választ igénylő feladatok gyakorlatilag arra épülnek, hogy kapsz egy-egy forrást, amivel kapcsolatban kérdéseket tesznek fel neked. A forrás nagyon sokféle lehet: térkép, kép, karikatúra, diagram, adatsorokat tartalmazó táblázatok, szöveges forrás.

Sokat segít, ha először a források alatt szereplő kérdéseket olvasod el, és csak ezután fogsz neki a forrás elolvasásának. Így már elsőre is úgy tudsz foglalkozni a forrással, hogy a megadott kérdésre keresed a választ. Nyugodtan aláhúzhatsz, bekarikázhatsz részeket a szövegben, a tanár csak a kipontozott részre leírt válaszodat fogja javítani. Közép szinten még a töri atlaszodat is használhatod – bár már nem vihetsz be a vizsgára olyan atlaszt, ami kronológiát tartalmaz. (Őszintén szólva úgy gondolom, hogy a töri atlasz egyáltalán nem lesz a segítségedre ennél a résznél…)

Sokan azt hiszik, hogy a töri érettségire nem kell tanulni, mert majd a forrásokból kiolvassák a választ. Ez sajnos egyáltalán nem így van! Nem minden kérdésre találsz választ a forrásokban. Általában minden feladatnál 1-2 kérdés a történelmi környezetre, a szerző álláspontjára vonatkozik. Ilyen esetekben lehet a „sorok között olvasni”, és valóban csak egy kis józan észre és logikára van szükség, hogy válaszolj.

De a legtöbb kérdés már olyan választ igényel, amit a saját tudásodból kéne előbányászni. Vagyis a forrás egyáltalán nem lesz a segítségedre! Téved, aki azt hiszi, hogy tanulás nélkül is jó jegyet lehet szerezni a töri érettségin!

A válaszadásnál figyelj arra, hogy csak a feltett kérdésre válaszolj a lehető legtömörebben! Itt általában csak egy-egy szót, adatot várnak tőled. Gyakran előfordul, hogy csak egy-egy betűjelet várnak a vizsgázótól, aki nem így válaszol, és könnyen lehet, hogy hiába jó a válasza tartalmilag, a megoldókulcs szerint mégse kap pontot. Figyelj oda nagyon, hogy mit várnak tőled!

Figyelj arra is, hogy csak a tökéletes helyesírással leírt válaszodat fogják elfogadni! Tehát hiába jó a válaszod, ha azt rosszul írtad le, nem jár érte pont! Ha végeztél a feladatlappal, ellenőrizd a helyesírási szótár segítségével, hogy mindent jól írtál-e le! Minden vizsgateremben lennie kell helyesírási szótárnak! Tessék használni, különben pontokat veszíthetsz még akkor is, ha jók a válaszaid!

 

2. Forráselemzés az esszékben

Közép és emelt szinten is minden esszéfeladat mellé adnak néhány forrást. A leggyakoribb hiba, amit ezzel kapcsolatban elkövetnek a vizsgázók, hogy egyáltalán semmit nem csinálnak a forrásokkal: leírják a témáról, amit gondolnak, és kész. Ezzel az esszére adható pontok majdnem harmadát el is veszítik.

Nagyon fontos: minden egyes forrásról írnod kell valamit! Mindegy, hogy szöveg, kép, térkép, karikatúra – valamit kezdened kell vele! Minden egyes forrás esetében két elemet kell rögzítened: olvass ki valamit fontos információt a forrásból, és azt a saját szavaiddal egy – maximum két – mondatban írd le!

A második elem pedig, hogy ebből valamilyen következtetést le kell vonnod, a saját tudásodból hozzá kell tenned valamit. Nem kell túlzásba vinni, egy forrás elemzése max 2-3 mondat. Nem számít forráselemzésnek, ha szó szerint idézel a forrásból!

Azt javaslom, hogy minden esszé megírása előtt készíts egy vázlatot, amelyben forrásonként leírod ezt a fenti két elemet. Aztán ezeket építsd bele az esszédbe! Gondolom, most már látod, hogy az esszéknél sem elég, ha csak a forrásokra hagyatkozva akarsz valahogy átcsúszni a töri érettségin. 🙂

 

Forráselemzés a szóbeli vizsgán

Kevesen tudják, hogy a szóbeli vizsgán is találkozni fognak majd forrásokkal. Itt ugyanazt várják tőled mint az írásbeli érettségi esszéírási résznél: tanulmányozd a forrást, emelj ki belőle egy fontos információt, majd abból a saját tudásod alapján vonj le valamilyen következtetést.

Emelt szinten különösen fontos, hogy használd a forrásokat, mert a vizsgáztatók előtt ott van egy megoldókulcs, minden egyes forrás használatát külön pontozzák. Ha nem használod őket, ezúttal is elveszíted a pontok kb. harmadát.

Két gyakori hibával találkozom a szóbelin a forráshasználattal kapcsolatban: 1. egyáltalán semmit nem csinálnak a forrással – ez a kevésbé rossz eset, mert itt legfeljebb veszítesz pár pontot. 2. Fogalmuk sincs a kihúzott tételről, és a forrásokat elemezve próbálnak átcsúszni. Ez utóbbi a legrosszabb esetben annyira felbosszantja a vizsgáztatókat, hogy megbuktatnak.

Azt gondolom, most már látod, hogy mennyire fontos, hogy megtanuld jól használni a forrásokat a töri érettségin.Kétféleképpen tudok neked segíteni.

Ha a lehető legtöbb pontszámot ki akarod hozni a töri írásbelidből, nézd meg a PONTSZÁMNÖVELÉS PLUSZ TANULÁS NÉLKÜL videóit! Megmutatom, hogyan hozd ki a legtöbb pontot a jelenlegi tudásodból úgy, hogy megmutatom a forráselemzés, esszéírás legfontosabb szabályait. 

Ha KÖZÉP SZINTŰ TÖRI ÉRETTSÉGIRE KÉSZÜLSZ, NÉZD MEG A VIDEÓS TÖRI LECKÉIMET, amelyekben alapos tárgyi tudást adok neked, és példákon keresztül elmagyarázom, hogyan elemezd jól a különböző típusú forrásokat.

Ha EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE KÉSZÜLSZ, AKKOR CSATLAKOZZ AZ ONLINE FELKÉSZÍTŐMHÖZ, mert itt valami olyasvalamit kapsz, amit egyetlen más előkészítő sem ad meg neked: 16 héten át kijavítom az írásbeli feladatlapjaidat, esszéidet. Beírom a jó megoldásokat, mintaesszéket küldök, és részletes javaslatokat teszek, hogyan csináld jobban.

Megosztás

Megnézem az oldalakat

Összes cikk

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!

Várj még egy kicsit!

Nézd meg, hogy mi az a 10 hiba, amit 10-ből 9 vizsgázó elkövet a töri érettségin!